maanantai 28. marraskuuta 2016

5 faktaa niskakivusta

Moni meistä kärsii jossain vaiheessa niskan ja hartian alueen kivusta ja vielä yleisimmin ns. niska-hartiajumista. Tässä tekstissä kerron 5 faktaa niskakivusta.


  1. Suurin osa niskakivuista on ns. hyvänlaatuista kipua, joka johtuu jännittyneistä lihaksista ja kaularangan nivelten heikosta liikkuvuudesta. Tämä johtaa verenkierron ja aineenvaihdunnan heikkenemiseen niskan ja hartioiden alueella ja ajan myötä tämä ns. jumi muuttuu kivuksi. 
  2. Kuormitus altistaa niskakivulle. Huonot työasennot, liika puhelimen ja tabletin käyttö sekä väärän kokoinen tyyny ovat hyvin usein altistavana tekijänä niskakivun synnylle. Jos tekee istumatyötä, niin olisi hyvä kerran tunnissa nousta muutamaksi minuutiksi ylös ja hieman vaikka pyöritellä hartioita ja korjata ryhti. Puhelinta ja tablettia kannattaa käyttää kohtuudella ja kun niitä käyttää niska kannattaa pitää mahdollisimman ryhdikkäänä ja välttää alaspäin katsomista.
  3. Niskakivussa on harvemmin kyse välilevyn pullistumasta. Tämäkin on mahdollista, mutta huomattavasti harvemmin kuin esimerkiksi lannerangan alueella. Kaularangan välilevyn pullistuma aiheuttaa yleensä hyvin voimakasta säteilykipua hartiaan, lapaan ja käsivarteen ja lisäksi siihen voi liittyä myös sormien puutumista ja voimattomuutta. Kuitenkin useimmiten käsien puutumisoireet johtuvat muista syistä, kuten jännittyneistä lavan seudun lihaksista. 
  4. Niskan alueen jännitys- ja kiputilat voivat aiheuttaa myös päänsärky- ja huimausoireita. Päänsärky johtuu yleisimmin yläniskan lihasten välistä tulevien hermojen pinnetilasta ja huimaus verenkierron heikkenemisestä sekä sekä yläniskan proprioseptiikan eli pään ja niskan nivelten asentoaistin häiriöstä. 
  5. Niskan jännitys- ja kiputiloja sekä niihin liittyviä päänsärky- ja huimausoireita voidaan hoitaa tehokkaasti esimerkiksi manuaalisella terapialla, liikkuvuutta ja lihasvoimaa lisäävillä harjoitteilla sekä vaikkapa akupunktiolla. 

Kivuttoman liikkumisen puolesta!

Naprapaatti Ossi Häkkinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti